Tekst til hjemmesider – SEO har afgørende betydning for din placering
Tekst til din hjemmeside kan ikke bare skrives efter forgodtbefindende, hvis du vil være synlig på Google. Du skal tænke SEO ind allerede fra begyndelsen.
Mange virksomheds- og hjemmesideejere er gode skribenter, der sagtens kan formulere et godt stykke tekst. Men god tekst er bare ikke nok, når det kommer til hjemmesider. Du skal selvfølgelig have dem. Teksterne altså. Men du skal også tage højde for SEO.
Faktisk kan vi uden at tøve sige, at omfavnelsen af SEO er afgørende for din placering på Google. Og din placering på søgemaskinen er afgørende for antallet af besøgende på din hjemmeside.
Der er altså ingen vej uden om. Hvis du vil have gode og fyldestgørende tekster på din hjemmeside, skal du skrive til brugeren såvel som til Google – og neden for har vi samlet vores 5 bedste tips til at gøre netop det.
5 tips til gode tekster til din hjemmeside
1) Tag altid udgangspunkt i en søgeordsanalyse
Tekster til hjemmesider – uanset om det er en blog, en virksomhedsside eller en webshop – bør altid tage udgangspunkt i en søgeordsanalyse.
Vi er klar over, at mange (om end det er ved at ændre sig) stadig er af den opfattelse, at SEO-tekster er irrelevant fyld, tomme ord og et overdrevent fokus på søgeord. Det er dog meget langt fra sandheden. Ikke desto mindre er det yderst relevant med en søgeordsanalyse – ganske enkelt fordi den hjælper dig til at skrive værdiskabende indhold målrettet lige præcis din målgruppe og dennes søgehensigt.
Med en søgeordsanalyse kan du kortlægge de ord, udtryk og begreber, din målgruppe anvender. Måske bruger de nogle helt andre, end du selv gør, og det er relevant at vide, når du skal formulere dine tekster. Alternativt rammer du ved siden af, og så bliver det konkurrenten, der løber med de gode placeringer på Google – ikke dig.
Inden du går i gang, kan du med fordel læse artiklen “Hvad er et godt søgeord, og hvordan hjælper det dig til at tjene flere penge?” – og du bør også tage et kig på artiklen “Keyword research: 3 gratis (og gode) værktøjer til søgeordsanalyse“.
Hold gerne fokus på at:
- inkludere dit primære søgeord i overskriften
- anvende søgeordet minimum én gang i en deloverskrift
- bruge ordet flere gange – men altid med måde
- arbejde med relaterede søgeord (synonymer).
Søgeordsanalysen bør altid (ALTID!) danne udgangspunkt for dit tekstarbejde. Denne del er på mange måder lige så vigtig som selve indholdet.
2) Hold fokus på det gode indhold
Uanset hvor vigtig SEO er for din placering på Google, står og falder dine tekster til hjemmesiden med indholdet.
Med det mener vi, at indholdet skal være relevant for læseren, og det skal skabe værdi for brugeren på den ene eller anden måde. Det kan være ved at besvare læserens spørgsmål, give nødvendige informationer eller på anden måde løse det “problem” brugeren havde, da vedkommende søgte på Google og fandt frem til din hjemmeside.
Kort sagt: tom luft og ord for ordenes skyld er ikke noget værd.
Du skal altså koncentrere dig om at skabe godt indhold. Men hvad er godt indhold; hvem definerer det? Tjah… det gør dine læsere og Google. Men der er naturligvis tommelfingerregler, og de handler om relevante informationer. Med tryk på relevans.
Du kan med fordel stille dig selv følgende spørgsmål, inden du går i gang med at skrive tekster til din hjemmeside:
- Hvem er din målgruppe?
- Er indholdet relevant?
- Er indholdet originalt?
- Er der styr på søgeordene?
Derudover bør du også overveje, om du selv kan producere indhold af høj kvalitet. Her kan du stille dig selv følgende spørgsmål:
- Har du kvalifikationerne?
- Har du tiden?
- Har du idéerne?
Vil du gerne have uddybet ovenstående, kan vi anbefale dig at læse denne artikel, hvor vi dykker lidt dybere ned i emnet: “Hvad er godt indhold – og kan du selv levere det?“
3) Hellere for langt end for kort
Vi møder ofte spørgsmålet om, hvor lang en tekst skal være, før den er lang nok. Helt konkret er der ikke et endegyldigt svar på spørgsmålet, men vi har fulgt godt med på Google gennem mange år, og vi kan se en rød tråd.
Sider med længere tekster rangerer ganske enkelt bedre end sider, der er mere ordknappe.
Det er klart, at en lang tekst ikke er nok i sig selv. Det skal naturligvis være relevant indhold, men er det dét – ja, så er du godt på vej mod de gode placeringer i toppen af søgefeltet.
Hvor lang er en lang tekst så? Hos Wordpens siger vi minimum 500 ord. Kan du skrive mere end det, skal du endelig gøre det. 1000 ord. 2000 ord. 10.000 ord. En god, fyldestgørende og velformuleret tekst på 10.000 ord vil med sikkerhed give dig mere trafik end en tekst på kun 500 ord.
Hvorfor er det sådan, tænker du måske. Men egentlig giver det sig selv. Har du skrevet 10.000 ord (eller en anden lang tekst), har du haft langt bedre mulighed for at udtømme emnet, så al relevant viden er skrevet ned. Alle spørgsmål er besvaret. Samtidig har du mulighed for at inddrage mange forskellige søgeordskombinationer og -varianter, så du kommer bredt omkring dit emne.
Vil du vide mere om længden på dine tekster, så se videoen nedenfor, hvor Mohammad Dadkhah dykker yderligere ned i emnet.
4) Husk interne og eksterne links
En ting er at skrive tekster til din hjemmeside, som er både lange, har godt og relevant indhold og bygger på en søgeordsanalyse – noget andet er at opbygge en intern struktur på dit site. Det gør du blandt andet ved hjælp af interne links.
Interne links er, når du guider læseren (og Google) videre til andre landingssider på din hjemmeside. Præcis som vi gør, når vi anbefaler dig at læse en uddybende artikel om godt indhold, som vi har gjort under punkt 2.
De interne links booster din SEO, og du kan med fordel:
- linke så tidligt som muligt i teksten
- undgå at linke to gange til samme side fra samme tekst
- huske at variere det ord (eller den sætning), du linker fra.
Men interne links er én ting. Der er også eksterne links – altså links der går ud fra din hjemmeside til en anden.
Udgående links gavner din SEO, fordi de understøtter dit indhold, så du fremstår mere troværdig. I hvert fald hvis du husker at anvende troværdige kilder. Derudover er det naturligvis god skik og brug at lave kildehenvisninger, hvor det er relevant.
5) Målret title tag og meta description
Dit title tag og din meta description er det første, potentielle besøgende ser, når du dukker op i deres søgeresultat på Google. Det er din bedste chance for at gøre et godt førstehåndsindtryk – og for at tiltrække kliks.
Dit title tag bør altid indeholde dit primære søgeord, og det gør bestemt ikke noget, hvis der også er variationer eller synonymer med. Det øger nemlig dine chancer for en god placering hos søgegiganten.
Din meta description har ikke en direkte indflydelse på din rangering. Til gengæld har den stor betydning for antallet af brugere, der vælger at klikke på dit link – og dermed påvirker din meta description alligevel din SEO.
For at skrive gode og fængende titler såvel som beskrivelser til dine landingssider, skal du kende de grundlæggende regler for længde og indhold. Gør du ikke det, anbefaler vi, at du læser artiklen “Title tag og meta description – derfor er det så vigtigt,” hvor vi kommer omkring alt det essentielle.