Post thumbnail
Camilla Skøtt

Title tag og meta description – derfor er det så vigtigt

Dit title tag og din meta description er det første, potentielle kunder ser om din virksomhed på Google – og samtidig noget af det første, søgemaskinen ser, når den crawler din hjemmeside.

Vil du gerne vinde kampen om de mange kliks på Google, skal du lægge kræfter i at udarbejde title tags  og meta descriptions – eller sidetitel og metabeskrivelser, som vi kalder dem på dansk. De to elementer er det første, potentielle kunder og besøgende på din hjemmeside ser, hvis du dukker op i deres søgeresultat, og samtidig er det noget af det første, googlebotten analyserer, når den crawler din hjemmeside.

Der er kort sagt ingen undskyldning for at springe over title tag og meta description, og det gælder uanset, om der er tale om en landingsside, et blogindlæg eller noget helt tredje. 

Vil du lykkes med skarpe formuleringer, bør du ikke skrive ud af det blå. Der går et mindre analysearbejde forud for enhver vellykket metatitel og -beskrivelse – se hvordan du gør neden for.

 

Content

 

Hvad er title tag og meta description?

Hvad er title tag?

Inden vi serverer guiden, tager vi et hurtigt kig på, hvad et title tag egentlig er. 

Et title tag er en kort tekst på cirka 60 tegn, som indsættes i HTML tagget <title> på enhver side på dit website. Mange websiteløsninger – for eksempel WordPress – giver dig mulighed for at integrere et plugin, så du automatisk kan udfylde title tag og meta description, inden du udgiver din side eller dit blogindlæg.

Det er ikke sikkert, du ved det, men du har med sikkerhed set et hav af title tags allerede. Det er nemlig den øverste sætning, altså overskriften, du bliver præsenteret for, når du søger efter noget på Google. I eksemplet neden for, har vi søgt på “Wordpens”, og vores titel tag på den viste landingsside er “Brug for en tekstforfatter? Wordpens har 200+ tekstforfattere”.

 

image

 

Men dit title tag er ikke kun synligt på Google. I langt de fleste tilfælde bliver dit title tag også anvendt i browserfanen, medmindre du aktivt ændrer dette.

 

Hvad er meta description?

Med begrebet title tag på plads skal vi også svare på spørgsmålet om, hvad en meta description – eller metabeskrivelse – er. 

Som du måske har regnet ud, er meta description det stykke tekst, der vises under dit title tag. I ovenstående eksempel altså “Skal du have skrevet tekster til din side? Så kan Wordpens hjælpe dig. Vi er Skandinaviens største Content Marketing Bureau!”

Her kan du bruge lidt flere tegn, nemlig cirka 155 stk. Formålet er at give en kort og præcis forklaring på, hvad brugeren kan finde på din side, hvis vedkommende klikker på linket.

Rent praktisk har meta description ikke en direkte indflydelse på sidens rangering, men da den spiller en stor rolle i forhold til antallet af kliks, får den alligevel en indirekte betydning for din SEO – og dermed for din placering på Google.

 

Trin for trin: Sådan skriver du gode sidetitler og metabeskrivelser

Nu har vi skrevet en “god” sidetitel og metabeskrivelse; men hvad definerer en god en af slagsen?

Kort sagt er gode title tags og meta descriptions formuleringer, der giver de bedste forudsætninger for to ting – nemlig:

  • gode placeringer i Googles søgeresultater
  • mange kliks fra potentielle kunder.

Neden for har vi sammensat en guide bestående af fire trin til, hvordan du laver vellykkede formuleringer. Det er nemlig ikke kun et spørgsmål om at kunne skrive; det handler om at bruge de rette ord og ikke mindst holde sig til den korrekte længde.

De fire trin er:

  • Søgeordsanalyse
  • Skrivearbejde
  • Længde
  • Upload og tjek

 

Content

 

1) Søgeordsanalyse

Hvis du ikke allerede har foretaget en søgeordsanalyse i forbindelse med den side eller det blogindlæg, du har skrevet, skal du gøre det nu. Hvis du vil rammen toppen af søgeresultaterne, skal du nemlig anvende de rette søgeord (og det skal du såmænd også i din tekst, så vi anbefaler, at du gør det, inden du overhovedet begynder at producere dit indhold).

Helt nøjagtigt skal du definere det primære søgeord, den enkelte side eller blogindlæg skal rangere på. Dét ord skal indgå i både title tag og meta description.

Du kan blandt andet kigge på:

  • Hvilken søgeintention matcher indholdet på siden?
  • Hvor mange søgninger er der på de respektive søgeord?
  • Hvor stor er konkurrencen på de aktuelle søgeord?

 

LÆS OGSÅ: Keyword research: 3 gratis værktøjer til søgeordsanalyse

 

2) Skrivearbejdet

Når du har overblik over de mest anvendte søgeord og har udset dig et primært et af slagsen, er du klar til at påbegynde formuleringerne af dit title tag og din metabeskrivelse.

I titlen har du cirka 60 tegn at arbejde med, så den skal være kort og præcis. Du skal anvende dit primære søgeord, og du skal skrive både til brugeren og til Google. 

Du kan med fordel overveje at:

  • skrive søgeordet så tidligt i sidetitlen som muligt
  • inkludere en anden version af søgeordet (eller sekundære søgeord) i titlen
  • formulere dig skarpt og præcist for at lokke brugeren til at klikke.

Når du skal skrive din meta description har du lidt flere tegn at gøre godt med – cirka 155 stk. Her gælder samme formel, nemlig at du skal anvende dit primære søgeord og skrive til både Google og brugeren.

Udover ovenstående kan du overveje at:

  • inkludere dit primære søgeord to gange
  • inkludere sekundære søgeord.

I din meta description har du mulighed for at folde sidens indhold lidt mere ud, og det er her, du for alvor kan anspore brugeren til at klikke.

 

3) Længden

Som nævnt har du cirka 60 tegn til dit title tag og 155 tegn til din meta description. Men for at være på den sikre side kan du med fordel tjekke længden ved hjælp af følgende værktøj: https://www.highervisibility.com/seo/tools/serp-snippet-optimizer/

Når du tjekker længden, sikrer du, at der ikke er tegn eller ord, som ikke bliver vist i søgeresultatet. Det er så ærgerligt, hvis du har skrevet et brag af en sidetitel, og de sidste to ord så mangler!

 

4) Upload og tjek

Med de tre foregående trin på plads er du klar til det sidste – nemlig publicering. Få udgivet din sidetitel og din metabeskrivelse, og sørg så for at tjekke efter på Google for god ordens skyld.

FAQ BOKS

Hvad er meta description / metabeskrivelse?

En meta description – eller en metabeskrivelse – er det lille tekstudsnit, du ser på Google, når du søger efter noget. Ikke overskriften, men det lille stykke beskrivende tekst under overskriften. Din meta description har ikke en direkte indflydelse på din rangering, men da den spiller en stor rolle for antallet af kliks, påvirker den alligevel din SEO.

Hvad er titel tag / sidetitel?

Et titel tag – eller en sidetitel – er den øverste sætning, du bliver præsenteret for i et søgeresultat, når du søger på Google. Altså selve overskriften. Samtidig er dit title tag noget af det første, googlebotten ser, når den crawler din hjemmeside, og derfor har den en stor indflydelse på din SEO.

Hvordan laver jeg en god sidetitel og metabeskrivelse?

Både din sidetitel og din metabeskrivelse bør bygge på en søgeordsanalyse, så du sikrer, at dit primære søgeord er synligt begge steder. Derudover skal du være opmærksom på at holde dig inden for længdekravene.

Mangler du en
tekstforfatter?

Få et uforpligtende tilbud W