Post thumbnail
Camilla Skøtt

Thought leadership – vil du være thought leader i din branche?

Vil du skille dig ud fra mængden af (ir)relevant indhold på nettet og samtidig tale direkte til din målgruppe? Så er en thought leadership-strategi måske lige noget for dig. Læs med her, hvor vi forklarer, hvad thought leadership er, og hvordan du arbejder effektivt med det.

Thought leadership er ikke et nyt begreb inden for content marketing. Alligevel er det først de seneste år, strategien har fået fodfæste i Danmark, og der er stadig mange, der undervurderer det at være thought leader i sin branche. Det er en skam. Udført rigtigt kan det nemlig være værdifuldt for de virksomheder, der ønsker langsigtede relationer med deres kunder.

Men først – hvad er thought leadership helt nøjagtig? 

Det får du svaret på neden for. Efterfølgende dykker vi ned i, hvordan du bedst arbejder med thought leadership og ikke mindst kigger vi på, hvilke fordele der er ved at være thought leader i din branche.

 

Hvad er thought leadership?

Helt grundlæggende handler thought leadership om at være den person eller virksomhed i en given branche, som forbrugerne henvender sig til, når de leder efter svar på deres spørgsmål. Hvad enten det er produkt-, service- eller brancherelaterede af slagsen. Det er et spørgsmål om at være den, der sætter dagsordenen og skaber relevans gennem viden, indsigter og dialog – om at dele ud af alle de ting der gavner målgruppen.

Sagt på en anden måde: En thought leader er ekspert på et givent område, og målgruppen har stor tillid til vedkommende.

Det lyder jo enkelt, men hvordan opnår man denne ekspertstatus? Det gør man blandt andet ved at dele rundhåndet ud af al den viden, man har. Samt ved at svare på de spørgsmål, målgruppen måtte have. Begge dele uden en forventning om at få noget igen.

Og netop det her med ikke at forvente at få noget igen – det er essentielt. Thought leadership handler ikke om direkte salg, og effekten kan sjældent måles i kroner og øre. Det handler derimod om at skabe stærke relationer med målgruppen gennem værdifuldt indhold.

Thought leadership drejer sig altså om, at:

  • skabe en position som ekspert inden for ens branche eller fagområde
  • dele ud af værdifuld viden, guides og gode råd uden at forvente at få noget igen
  • besvare målgruppens spørgsmål og være tilgængelig, der hvor målgruppen leder efter svar.

Spørgsmålet er så bare, hvordan du opnår en status som thought leader i din branche og ikke mindst hvilke fordele, der følger i kølvandet på denne position? Det kigger vi på i næste afsnit – inden da anbefaler vi, at du ser denne video, hvor Gabriella Dolan forklarer essensen af thought leadership.

 

 

En del af din content marketing-strategi

At blive thought leader – hvad enten det er som person eller virksomhed – sker ikke henover natten. Tværtimod. Thought leadership er en langsigtet strategi, og det kræver en aktiv og kontinuerlig indsats at positionere sig. Din virksomhed skal være til stede der, hvor målgruppen er, og du skal have svar på deres spørgsmål.

Nøgleordet er selvsagt værdifuldt indhold. 

Og lige præcis det – værdifuldt indhold – har du sandsynligvis allerede hørt om i forbindelse med content marketing. Og det er ikke så mærkeligt, fordi indbegrebet af content marketing jo netop er at levere målrettet og værdifuldt indhold til en specifik målgruppe. Så hvor adskiller de to begreber sig fra hinanden?

Grundlæggende er der én stor forskel: Content marketing handler om at producere rigtig meget indhold på mange forskellige kanaler. Thought leadership handler om at dele velargumenteret viden og svar på de spørgsmål og udfordringer, din målgruppe måtte have – og ikke nødvendigvis i store mængder. Vigtigst af alt handler thought leadership om at være først med den nye viden – måske endda om at skabe den.

Når det er sagt, er det naturligvis to sider af samme sag; din thought leadership-strategi skal være en del af din overordnede content marketing-strategi. Lykkes det dig at blive den virksomhed, målgruppen går til, når de mangler rådgivning eller møder udfordringer, har du skabt grobund for langsigtede relationer – og dermed også for salg.

 

LÆS OGSÅ: Kom i gang med content marketing

 

Sådan bliver du thought leader i din branche

Som nævnt er thought leadership en langsigtet strategi, der kræver fokus, arbejdsomhed og ikke mindst tålmodighed. Det handler først og fremmest om at være til stede på de platforme, din målgruppe bruger, når de leder efter svar på et spørgsmål – og ikke mindst om at have svaret!

Og det nytter ikke noget at give et hvilket som helst svar. Du skal have det bedste svar eller den bedste løsning på den udfordring, målgruppen sidder med, og det skal formidles på en let og forståelig måde.

For at lykkes med det skal du kende din målgruppe rigtig godt. Sæt dig grundigt ind i deres udfordringer, undersøg hvor de leder efter svar og – vigtigst af alt – del ud af din viden uden at forvente at få noget igen. Pak salgstalen væk og accepter, at thought leadership ikke kan måles direkte på bundlinjen.

Vil du være thought leader, skal du:

  • udvise et højt og kontinuerligt engagement for din branche eller fagområde
  • holde dig opdateret på nye tendenser, målgruppens udfordringer, andres idéer etc.
  • turde at gå forrest og dele dine tanker og din viden på området
  • stå ved de ting, du siger – også når andre er uenige med dig
  • have tålmodighed til at blive ved og ved og ved med at være til stede.

For rigtig mange virksomheder er thought leadership en direkte (om end lang) vej til nye kunder og nye markeder. Det skyldes, at forbrugerne tiltrækkes af virksomheder, der udviser et højt niveau af faglig viden. En viden som de ikke er bange for at dele ud af, og som i høj grad er med til at sætte dagsordenen for hele branchen.

Derudover er der den helt store fordel ved at være thought leader, at kunderne – nye såvel som eksisterende – har tillid til dig. Og tillid skaber som bekendt langsigtede relationer.

I videoen neden for kan du se Mel Abraham uddybe, hvordan du tager de første skridt mod at blive thought leader i din branche.

 

 

Har du fået mod på at arbejde langsigtet med thought leadership?

Neden for slutter vi af med at opsummere de fire vigtigste elementer i en thought leadership-strategi. Integrerer du dem i dit arbejde, er du godt på vej mod en status som thought leader.

Det handler om at være:

  • Relevant – du skal gå specifikt efter din målgruppe, en branche eller et fagområde. Det nytter ikke at skyde med spredehagl; fokuser på de spørgsmål, målgruppen har, og målret din kommunikation mod dem.
  • Tillidsfuld – det er fristende at forsøge at sælge noget, når du kommunikerer, men salgstaler underminerer din status som tillidsfuld thought leader, der deler ud af din viden ud at forvente noget til gengæld. Vær ærlig, og drop salget.
  • Kortfattet – du kan sikkert skrive side op og side ned om alt det, du ved. Men husk, at din målgruppe ligesom alle andre har travlt. Udarbejd indhold, der er kortfattet og præcist, og som giver læseren det svar, vedkommende leder efter.
  • Konsekvent – du kommer ikke sovende til en position som thought leader i din branche. Du skal være konsekvent og kontinuerlig i din deling af viden og indhold.

 

LÆS OGSÅ: Storytelling – læs om strategien, og forstå, hvorfor alle taler om den

FAQ

Hvad er fordelen ved thought leadership?

Den helt store fordel ved at have status som thought leader i sin branche er, at forbrugerne har tillid til én. Og tillid er udgangspunktet for stærke og langvarige kunderelationer.

Hvad er thought leadership?

Thought leadership henviser til en person eller en virksomhed, der er førende på sit område, og som deler rundhåndet ud af viden og gode råd uden at forvente noget til gengæld. Det er her, forbrugerne henvender sig, når de mangler svar på deres spørgsmål eller løsninger på en udfordring.

Hvordan bliver jeg thought leader?

At blive thought leader kræver en dedikeret indsats, og du skal som minimum:

– udvise et højt og kontinuerligt engagement for din branche eller fagområde
– holde dig opdateret på nye tendenser, målgruppens udfordringer, andres idéer etc.
– turde at gå forrest og dele dine tanker og din viden på området
– stå ved de ting, du siger – også når andre er uenige med dig
– have tålmodighed til at blive ved og ved og ved med at være til stede.

Mangler du en
tekstforfatter?

Få et uforpligtende tilbud W