Post thumbnail
Camilla Skøtt

Kategoritekster: Over eller under produkterne?

Den evige kamp mellem SEO-eksperten og UX-designeren; hvor på siden skal kategoriteksterne placeres? Vi har et svar, der måske kommer bag på dig – læs med og få det her.

Handler det om best practices inden for SEO, skal kategoriteksterne gerne placeres over webshoppens produkter. Det er nemlig vigtigt, at googlebotten læser din tekst som noget af det første. Men spørger du vedkommende, der står i spidsen for det brugervenlige design, skal teksterne helst placeres under produkterne.

Det er let at liste udfordringerne ved begge løsninger; mens SEO-eksperten tilgodeser Googles algoritme, presses produkterne og din kontaktformular langt ned på siden, hvis der er meget tekst, og det kan påvirke din konvertering. Modsat sætter den brugervenlige løsning muligvis din søgemaskineoptimering bagud – og det kan påvirke antallet af besøgende.

Spørgsmålet er derfor, om du skal gøre det ene eller det andet? Du kan få svaret i videoen herunder, hvis du foretrækker at lytte – alternativt kan du læse med længere nede, hvor vi giver dig svaret sort på hvidt.

 

 

Placering af kategoritekst – sådan gør du

Mange webshops løser udfordringen med SEO vs. usability ved at placere et kort udsnit af teksten over produkterne og den resterende del under. Andre vælger at indsætte hele teksten over produkterne, men med såkaldte toggles – dvs. at du kan klikke på “læs mere,” og så folder hele teksten sig ud.

Men nu skal du høre; vi har en god nyhed!

Du behøver ikke at spekulere over placeringen. Dine tekster må gerne ligger under produkterne – det har ingen mærkbar betydning for din SEO. Og ja, du hørte rigtigt. Vi – der vægter SEO og indhold højere end alt andet – fortæller dig, at du skal prioritere brugervenlighed og design over SEO best practices, når det kommer til placering af dine kategoritekster.

Og det er naturligvis ikke bare noget, vi finder på.

Hvis du eksempelvis søger på “dametøj” på Google og besøger alle de hjemmesider, der vises på side 1, vil du opdage, at 9 ud af 10 webshops har placeret majoriteten af deres tekst nederst på siden. Det samme gør sig gældende, hvis du søger på “bærbar,” “sofa,” “cykel” eller noget helt fjerde. Scenariet er ens uanset søgeord, og dermed kan vi konkludere, at det ikke er nødvendigt at placere kategoritekster over produkterne, som der tidligere har været tendens til at gøre.

 

Men husk…

Selvom placeringen af dine tekster ikke har den store betydning for din søgemaskineoptimering, er det stadig uendelig vigtigt at have tekst på dine kategorisider. Har du ikke det, er det mere eller mindre umuligt at nå side 1 på Google.

 

LÆS OGSÅ: Kort og godt: Så lange bør dine tekster være for optimal SEO-effekt

FAQ BOKS

Hvad er en kategoritekst?

En kategoritekst er den tekst, der ligger – eller bør ligge – på din webshop under de respektive kategorier.

Hvor lange skal mine kategoritekster være?

Som udgangspunkt bør dine kategoritekster være minimum 500 ord.

Skal mine kategoritekster placeres over eller under produkterne?

Det har tidligere været kutyme at placere kategoriteksten over produkterne på en webshop, men reelle data viser, at det ikke er nødvendigt. Du må gerne prioritere brugervenligheden og placere dine kategoritekster under produkterne.

Mangler du en
tekstforfatter?

Få et uforpligtende tilbud W