Blogindlæg – in or out?
Selvom blogging i dag er en anerkendt marketingtaktik, er det også et begreb, der virker synonymt med influencers. Betyder det, at blogindlæg er overfladiske, eller skal du stadig holde fokus på det digitale indhold?
Der er en grund til, at blogging blandt uindviede ofte refereres til som en uinteressant og overfladisk medieform. Det startede nemlig som en hobby for mange, og blogindlæggene kunne handle om alt fra strikkeopskrifter og modeltog til en tur i Fårup Sommerland, og der stod ikke nødvendigvis en dygtig skribent bag artiklerne.
I dag er det anderledes. Blogindlæggene har nemlig fået et fast greb om de digitale brugere, og mens det før var hobbyisterne, der skrev, er det i dag både store og små virksomheder med interne eller eksterne tekstforfattere, der producerer artikler.
Så for at svare på overskriftens spørgsmål betyder det, at blogindlæg i den grad stadig er aktuelt. Faktisk i en sådan grad, at du hurtigt får baghjul af konkurrenterne, hvis du ikke selv udgiver relevante artikler på kontinuerlig basis.
LÆS OGSÅ: Guide: Sådan skriver du et godt blogindlæg
Derfor er blogindlæg stadig en del af spillet
Der er naturligvis mening med galskaben, når det kommer til blogindlæg. Det er nemlig en af de marketingredskaber, der ikke bare øger tilliden mellem virksomhed og kunde – indlæggene belønner også ophavsmanden med bedre placeringer på Google og dermed mere trafik.
Men hvorfor al den ståhej; hvad er det, blogindlæg kan?
Det handler først og fremmest om kundernes købsrejse, der med den digitale verden har fået en helt anden struktur end tidligere. Den moderne forbruger laver research, undersøger priser og sammenligner anmeldelser, inden vedkommende så meget som overvejer at lægge et produkt i den digitale indkøbskurv. Og faktum er, at hvis du ikke er den, der giver forbrugerne svar på deres spørgsmål, så er du heller ikke den, de vælger, når de er klar til at købe.
Blogindlæg er altså en konkurrencefordel. Det er din mulighed for at opbygge en tillidsfuld relation til både eksisterende og potentielle kunder, og det er en chance for at påvirke dem i købsprocessen.
Faktisk vil vi vove at påstå, at blogindlæg er et af de absolut vigtigste elementer for en succesfuld inbound marketingstrategi. Det er din vej til flere leads og købevillige kunder.
Kan du selv skrive dine blogindlæg?
Når vi taler om blogindlæg, møder vi uundgåeligt spørgsmålet om, hvor vidt man selv kan skrive dem. I en lille virksomhed med få ansatte og knappe ressourcer er en fastansat tekstforfatter ikke en mulighed, og samtidig kan det synes uoverskueligt at finde en egnet freelancer.
Men kan du klare arbejdet selv?
Spørger du os, er svaret i de fleste tilfælde nej. En tekst er ikke bare en tekst. Du skal tage højde for målgruppe, indhold, læsevenlighed og korrektur, og du må for alt i verden ikke glemme SEO. Kan du vinge alle felterne af, er der en chance for, at du selv kan skrive dine blogindlæg.
Men stil dig selv følgende spørgsmål, inden du går i gang:
- Har du kvalifikationerne?
- Har du tiden?
- Har du idéerne?
Kan du svare ja til det hele, er det bare om at komme igen. Tvivler du på, om du kan levere godt indhold, er du måske bedre tjent med at bruge en tekstforfatter.
Og det behøver ikke at være svært at finde en egnet skribent. Heller ikke selvom du tror, din branche er umulig at skrive om. En professionel tekstforfatter kan udføre research, sortere i sin viden og formidle den i nøjagtig det sprog, målgruppen foretrækker – og hos os kan du vælge en freelance skribent, så du kun betaler for de blogindlæg, du får.
LÆS OGSÅ: Derfor kan en dygtig tekstforfatter skrive til alle brancher