Post thumbnail
Camilla Skøtt

Er søgeordstæthed stadig en faktor i Googles algoritme?

“Hvor mange gange skal jeg inkludere mit søgeord i teksten” er et hyppigt stillet spørgsmål. Desværre er svaret mere kompliceret end som så, men vi har et godt bud på, hvordan du bedst griber arbejdet med søgeordstæthed an.

Søgeordstæthed – eller keyword density som det kaldes på engelsk – er et udtryk, der beskriver det antal gange, dit fokussøgeord indgår i en given tekst. Søgeordstætheden måles i procent, så hvis du har en tekst på 100 ord, hvor dit søgeord er nævnt 6 gange – ja, så har du en søgeordstæthed på 6%.

For 10 år siden var keyword density en stor ting hos både danske og udenlandske SEO-specialister. Dengang hed det sig, at søgeordstætheden gerne skulle ligge omkring 4-6%. Det lyder måske harmløst, men hvis du har en tekst på eksempelvis 2.000 ord, så er det alligevel meget at skulle nævne ét bestemt ord 80-120 gange. Særligt fordi det skal flettes ind som en naturlig del af indholdet.

Med tiden har holdningen ændret sig lidt, og Google har flere gange insisteret på, at det ikke er nødvendigt med en høj søgeordstæthed. Faktisk skulle det være nok at nævne dit søgeord et par gange uanset længden på din tekst.

Men kan det nu også være rigtigt? Det tager vi et kig på neden for, så bliv hængende og læs med – alternativt kan du tage et kig på videoen herunder, hvor Mohammad Dadkhah forklarer meget mere om søgeordstæthed.

 

 

Søgeordstæthed – is that still a thing?

Én ting er, hvad Google siger – noget andet er realiteterne. Mens nutidens anbefalinger lyder, at du med fordel kan holde dig under 1% i søgeordstæthed, ser vi, at de hjemmesider der rangerer bedst hos søgegiganten ofte har en væsentligt højere keyword density.

Og hvordan ved vi så det?

Vi har talt ordene… eller… det har vi selvfølgelig ikke, men det har vores søsterselskab eye10.io. Her har vi udviklet et værktøj, hvor du hurtigt og let kan tjekke søgeordstætheden på topresultaterne. Indtaster du eksempelvis ordet “kontorstol” i søgefeltet, vil du se, at resultaterne i Top 10 i gennemsnit har en søgeordstæthed på 2-4%. Med ordet “sovesofa” er gennemsnittet 2-5% – og mønsteret går igen på tværs af mange brancher.

 

Konklusionen må være, at søgeordstæthed stadig er en faktor i Googles algoritme.

 

Hvordan skal du forholde dig til antallet af søgeord?

Når de generelle anbefalinger ikke matcher realiteterne, kan det være svært at vurdere, hvordan man skal forholde sig til søgeordstæthed.

Vores anbefaling er, at du først og fremmest skriver tekster, der fremstår naturlige for de besøgende at læse. Selvfølgelig skal du indtænke dit fokussøgeord, men det skal bruges med måde. Samtidig kan du med fordel undersøge søgeordstætheden i netop din branche og læne dig op ad den – så er du på den sikre side.

– og du kan altid bruge eye10.io til formålet. Det er ganske gratis. 

 

LÆS OGSÅ: Undgå duplicate content med disse to værktøjer

FAQ

Har søgeordstætheden en betydning for Google?

Google selv siger, at søgeordstætheden ikke har en betydning, men hvis du analyserer topresultaterne i de fleste brancher, vil du opdage, at den gennemsnitlige søgeordstæthed ofte ligger mellem 2-4% – altså må det have en betydning.

Hvad er søgeordstæthed?

Søgeordstæthed – eller keyword density – er et begreb, der henviser til antallet af gange, dit søgeord indgår i en given tekst.

Hvordan måles søgeordstætheden?

Søgeordstæthed måles i procent. Har du en tekst på 100 ord, og indgår dit søgeord 6 gange – ja, så har du en søgeordstæthed på 6%.

Mangler du en
tekstforfatter?

Få et uforpligtende tilbud W