Sociale medier – organisk eller betalt markedsføring; hvad virker bedst?
Som virksomhed kan det være svært at kaste sig ud i organisk eller betalt markedsføring på sociale medier, hvis man ikke har erfaring med det. Læs med her, og forstå forskellene på begge former for markedsføring.
Har du en virksomhed der skal markedsføres, handler det først og fremmest om at skabe opmærksomhed omkring din forretning og dine produkter eller services.
Men det handler også om at vedligeholde kontakten til eksisterende kunder, skabe kontakt til nye kunder, og ikke mindst at trække trafik til din hjemmeside.
Derfor bruger de fleste virksomheder i dag sociale medier i deres markedsføring, den uformelle tone og virale spredning på disse medier skaber nemlig en høj grad af kunde- og brugerinteraktion.
Men hvad skal du satse på – hvor begynder du?
De fire store sociale medier
De fleste virksomheder er i dag på en eller flere af de fire store sociale medier; facebook, LinkedIn, Instagram og Twitter. Alle disse fire platforme giver virksomheder mulighed for at annoncere til platformenes brugere, og hvilken strategi du skal bruge, afhænger af hvilket medie du vælger, og hvilke målgrupper du gerne vil ramme.
Organisk markedsføring – hvad er det, og hvordan gør du?
Organisk markedsføring er i virkeligheden bare et andet ord for gratis markedsføring, og det betyder, at du bruger det sociale medies interaktionsformer ligesom alle andre.
Det består af tekst, billede eller video-opslag på virksomhedens side, og det kan være rigtig effektivt, hvis brugere og kunder ”like”, kommenterer eller deler dine opslag.
Det er nemlig dét, der skaber opmærksomhed, flere ”likes” af din virksomhedsside, og flere besøgende til din hjemmeside.
Organiske opslag kan handle om mange forskellige ting; nye produkter, nye ansatte, forretningsnyheder og blog posts, men det er opslag, der opfordrer til kunde-interaktion (konkurrencer, afstemninger, vidensdelinger, etc.), der skaber mest interesse fra brugere og kunder.
Her er det Carlsberg, der har opfordret sine kunder på facebook til at tage del i en konkurrence:
Organisk markedsføring er i forhold til betalt markedsføring mere autentisk og ærligt.
Tonen er som regel mere uformel, dialogen mere direkte, og det er dét, der gør, at nogle virksomheder foretrækker at bruge organisk markedsføring på sociale medier frem for den betalte.
Betalt markedsføring – hvad er det, og hvordan gør du?
Betalt markedsføring adskiller sig fra organisk markedsføring, fordi du kan ramme alle kunder og målgrupper, der er på det sociale medie, og altså ikke kun dem, der følger din virksomhedsside, har ”liket” den, eller som er venner med nogle, der har ”liket” den.
Det er dét, der gør betalt annoncering på sociale medier så effektivt; man skyder ikke med spredehagl, man rammer kun dem, man gerne vil, altså dem man ved, er i målgruppen.
Betalt markedsføring bruges i mange sammenhænge, fx i forbindelse med salg af et nyt produkt eller en ny service, det er også det, der kaldes Push marketing eller Outbound marketing.
Men det kan også bruges i forhold til at skabe opmærksomhed omkring din virksomhed eller dit brand med henblik på at trække dine kunder over på din hjemmeside, fx for at læse et blogindlæg eller skrive sig op til et nyhedsbrev – det er det, der kaldes Pull marketing eller Inbound marketing.
Det giver alt sammen opmærksomhed og likes fra dine kunder på det sociale medie, du markedsfører dig på, og i sidste ende giver det også flere besøgende til din hjemmeside og flere salg.
Hvad virker bedst?
Både organisk og betalt markedsføring er værdifulde former for marketing, og ideelt skal man bruge en kombination af begge ting for at få den maksimale effekt.
Og markedsføring på sociale medier, både organisk og betalt, handler selvfølgelig ikke kun om kommercielle aktiviteter.
De fleste myndigheder, organisationer og NGO’er bruger sociale medier til at informere om en bestemt problemstilling eller støtte om en bestemt sag.
Her er det fx UNCHR, FN’s flygtningeorganisation, der på LinkedIn har lavet et organisk post i forbindelse med #WorldToiletDay:
Med en kombination af både organisk og betalt annoncering rammer du både dem, der mest er til det ene, og dem, der interagerer bedst med det andet, og en strategi som storytelling kan bruges begge steder.