Post thumbnail
admin

Storytelling – læs om strategien, og forstå hvorfor alle taler om den

Hvis du arbejder med content marketing, kender du helt sikkert til begrebet storytelling, men mange eksperter er ikke enige om, hvad det går ud på. Læs med her, og få en ordentlig forståelse af strategien.

Der er en grund til, at der er mange forskellige meninger om, hvad storytelling går ud på. Strategien kan nemlig komme til udtryk på mange forskellige måder, afhængig af medie, genre og målgruppe.

Den har dog nogle grundlæggende principper, og i dette indlæg går vi i dybden med dem og fortæller, hvad der lægger til grund for dem, hvorfor strategien er effektiv, og hvordan du kan bruge den.

Er storytelling fremtiden inden for content marketing?

Har du nogen sinde prøvet at få en sælger i røret, der ikke vil stoppe med at tale? Eller set en reklame i en avis eller på TV som kun handler om pris og besparelse? Det kan hurtigt blive lidt tungt, ikke?

Nogle gange kan det næsten mærkes, som om man får proppet noget ned i halsen, man ikke har lyst til at spise, og storytelling er et opgør med den form for marketing, for både sælgere og kunder kan hurtigt blive trætte af det.

Ved at bruge storytelling som marketing-strategi gøres kunden til en større del af salgsprocessen, og det er rigtig effektivt. Studier viser nemlig, at kun ca. 5 % af os husker fakta og statistikker, mens over 63 % husker en fortælling, og det er derfor, at storytelling af mange betragtes som fremtiden inden for content marketing.

Storytelling som strategi

Storytelling forstås ofte som det det betyder; historiefortælling. Dette kan fx gøres gennem en video om dit brands navn, historie eller kundeoplevelse, som Lego fx har gjort her i en video om virksomhedens historie:

 

 

Det her er storytelling i traditionel forstand, men storytelling som marketing-strategi handler i dag ikke kun om kronologisk historiefortælling.

Det kan også handle om at fortælle en historie om kundens oplevelse med et produkt. Her er det igen Lego, der viser hvordan:

 

 

Og det kan handle om at stille rammer op, som kunden selv kan udfylde med en historie.

På den måde får man kunden til at tage mere del i historiefortællingen, og måske endda blive en del af fortællingen, og gerne på tværs af medier og platforme, så strategien kommer til udtryk overalt, hvor man møder kunden; i produktbeskrivelsen, i kategoriteksten, i nyhedsbreve, i pakken, der kommer ind ad døren, i telefonens ventetone, på hjemmesiden og på sociale medier.

Storytelling handler om relations-skabelse, ikke om salg. Det handler om kunden som ven, ikke som køber. Og det om handler om dialog, ikke om monolog. Vi har lavet en oversigt der tydeligt viser forskellene:

 

 

Hvordan bruger man storytelling?

En af de mest effektive måder at bruge storytelling på er gennem posts på sociale medier, især som erklæringer (statements) eller forslag, illustreret her af verdensnaturfonden WWF i deres #StopPlasticPollution campaign på Twitter:

Kilde: https://twitter.com/WWF_Kenya/status/1195274812672921600/photo/2

Som modtager kan du være enig eller uenig i ovenstående udsagn. Du kan identificere dig med det eller synes, at det er lidt for meget, men det fortæller noget om organisationens værdier og holdninger.

Det fortæller en historie.

Kunden som historiefortæller

Ligegyldigt hvilket medie, format eller hvilken platform man bruger til sin storytelling-strategi, handler det om relationer, om følelser.

For at skabe det hos kunden, skal din historie være kreativ, inspirerende, autentisk og original. Den kan fortælle (mere end forklare), noget om de værdier, som firmaet står for, eller noget om den livsstil og den historie, kunden køber sig ind i.

Det gør mange store virksomheder og brands dagligt, og nogle i en grad, så deres måde at gøre det på bliver et eksempel til efterfølgelse.

Det gælder fx Daniel Wellington, den svenske ur-producent, der bruger Instagram meget konsekvent i deres online marketing.

Kunderne opfordres bl.a. til at tagge deres instagram-billeder med hashtagget #DanielWellington, når de bærer et af brandets ure. Billederne bliver derefter vist inde på hjemmesiden, og på den måde bliver den enkelte kunde en del af historiefortællingen.

Men Daniel Wellingtons egen måde at reklamere for sine produkter er også bemærkelsesværdig:

Kilde: http://signemorkebergsjostrom.dk/2014/08/18/only-for-you-danielwellington/

Det her er storytelling i sin reneste form. Det eneste, man får, er brandets navn. Der er ikke et slogan, et produktnavn eller en pris, hverken på billedet eller i en billedtekst.

Det handler om historien, om det, der sker på billedet mellem de to mennesker.

Det er først og fremmest op til beskueren at vurdere, hvad den historie handler om, hvilket produkt, der er tale om, og hvordan produktet relaterer til historien, og det er også storytelling.

 

FAQ BOKS

Hvad er storytelling?

Storytelling inden for content marketing er en strategi, der ved hjælp af fortællinger gør kunden til en større del af salgsprocessen.

Hvor bruger man storytelling?

Man kan bruge storytelling som marketing-strategi på mange måder, afhængig af medie, genre og målgruppe. Man kan fx bruge det i; produktbeskrivelser, i nyhedsbreve, på hjemmesider og på sociale medier.

Hvordan bruger man storytelling?

Strategien bruges ved at udtrykke en fortælling gennem tekst, billede og/eller video. Det kan fx være en fortælling om et produkt, et brand, eller en kundeoplevelse.

Er storytelling en effektiv marketing-strategi?

JA! Som marketing-strategi kan storytelling være rigtig effektiv sammenlignet med traditionel marketing, fordi kunden bliver en større del af salgsprocessen.

Mangler du en
tekstforfatter?

Få et uforpligtende tilbud W