Post thumbnail
Camilla Skøtt

5 tips til at skrive bedre tekster

Kæmper du også med at få dine tekster til at sidde lige i skabet? Du er ikke den eneste, og derfor har vi samlet 5 af vores bedste skrivetips – læs med og bliv bedre til at skrive.

At skrive gode og fængende tekster der giver målgruppen det, de efterspørger, er ikke så let, som det umiddelbart lyder. Vores skribenter oplever dagligt kampe med at få teksten helt rigtig, og det gør du sandsynligvis også.

Netop derfor kan det være nødvendigt med praktiske tips og tricks, der kan få dig ud over stepperne, og vi har samlet de bedste af slagsen lige her. Det kræver nemlig talent, kreativitet og ikke mindst en god portion erfaring at skrive gode tekster; det har vi masser af, og vi deler hellere end gerne ud af vores viden.

Er du ikke meget for at læse – eller vil du bare gerne have yderligere tips serveret mundtligt – kan vi anbefale dig at se denne video, der meget godt opsummerer de tips, vi også selv bruger:

 

 

Skriv bedre tekster med disse 5 tips

1) Hvem skriver du til?

Inden du begynder at skrive, skal du svare på det vigtigste spørgsmål af alle: Hvem skriver du til? Derefter skal du finde ud af, hvordan vedkommende tænker og ikke mindst hvad han eller hun har brug for at høre fra dig.

Kort sagt: Du skal have styr på din målgruppe.

Når du ved nøjagtig, hvem du skriver til, og hvilke behov målgruppen har, kan du målrette dine tekster, så sprog og indhold rammer plet. Det er første skridt på vejen mod godt indhold og gode, fængende tekster, og det er det absolut vigtigste skriveråd, vi kan give dig. Har du ikke styr på målgruppen, kan alverdens tips og tricks ikke hjælpe dig.

 

2) Tal i øjenhøjde

Det lyder måske som logik for perlehøns, men tro os; man kommer let til at tale ned til læseren, fordi man gerne vil forklare et emne grundigt. Derfor – tal (eller skriv) altid i øjenhøjde. Dine ord bør hverken være for elitære eller for indspiste, du skal derimod skrive i et sprog, som alle forstår. 

Det er enkelt og ligetil, hvis du kender din målgruppe godt – så forstår du nemlig også deres sprog.

 

3) Gør teksten læsevenlig

Én ting er at have styr på målgruppe og skrivestil – det er naturligvis helt essentielt – men en anden vigtig ting er at have styr på opsætningen af din tekst.

Det kan være svært at fastholde læsere særligt på nettet, og derfor kan du med fordel overveje at gøre dine tekster mere overskuelige. Det gør du blandt andet ved at:

  • bruge mange deloverskrifter
  • gøre flittigt brug af linjeskift
  • anvende punktopstilling.

Deloverskrifter giver læseren et hurtigt overblik over, hvilke emner teksten kommer ind på. Dermed kan vedkommende skippe det uinteressante og hoppe direkte til det, der er relevant for netop denne person – og netop relevans er nøgleordet, når der skal skrives gode tekster.

Linjeskift gør, at teksten ikke føles alt for tung og uoverskuelig. Den bliver mere luftig og giver plads til flere pauser, så vær ikke bange for at bruge Enter-knappen flittigt – gerne hver gang du har skrevet to eller tre linjer.

Punktopstillinger giver dig mulighed for at fremhæve de vigtigste pointer i en tekst, ligesom de tiltrækker læserens opmærksomhed. Samtidig betyder listen af punkter, at den skannende læser hurtigt kan få overblik og dermed lettere kan se, om teksten svarer på de spørgsmål, vedkommende måtte have.

 

Tekstforfatter

 

4) Skriv aktivt

Dine tekster bliver mere levende og lettere at fordøje, hvis du skriver aktivt. Her er der to ting, du med fordel kan være opmærksom på – nemlig at:

  • bruge aktivformen af verber
  • anvende aktive udsagnsord.

Det kan lyde lidt højtflyvende, så vi har fundet et par eksempler frem fra skrivebordskuffen:

Aktiv: Kvinden kører bilen hen til mekanikeren.

Passiv: Bilen blev kørt hen til mekanikeren af kvinden.

I den aktive sætning er kvinden i gang med en handling, nemlig at køre bilen hen til mekanikeren. I den passive sætning har hun allerede gjort det. 

At skrive aktivt er et vigtigt tip til dig, der gerne vil gøre dine tekster mere interessante. Har du lidt svært ved at få greb om det, kan du bruge en anden tommelfingerregel – nemlig altid at skrive i nutid.

 

5) Tal direkte til din læser

Et at de bedste tricks, du kan tage med dig i din skrivning, er at tale direkte til din læser. Ved at bruge ord som “du” og “dig” gør du teksten mere personlig og dermed mere nærværende for læseren. 

Et eksempel kan være følgende overskrift:

Har du svært ved at få greb om dine tekster? Få tips til, hvordan du bedst griber det an. 

Når du taler direkte til læseren, bliver det lettere at fastholde interessen hos vedkommende, da det langt hen ad vejen synes som om, teksten er skrevet netop til ham eller hende. Og det er den personlige vinkel, der gør teksten interessant for de fleste.

 

Sidst men ikke mindst… brug den tid, det tager!

Det er fristende at skøjte hurtigt henover arbejdet med skriveriet, men hvis du vil skrive gode og fængende tekster, er der ikke andet for end at acceptere, at det tager tid.

En dårlig tekst er ofte en tekst, der er fyldt med småfejl og uden en rød tråd. Giv dig derfor god tid – både med at skrive selve teksten, men også med at læse den igennem og rette fejl, inden du publicerer. Følg ovenstående råd til at få greb om selve skrivningen, og sørg efterfølgende for at gå teksten igennem for stave- og kommafejl.

Har du svært ved at spotte stavefejl, så få gerne en kollega eller en god ven til at læse din tekst igennem. Det betyder uendeligt meget for modtagelsen, at dine tekster er velformulerede og korrekte.

 

LÆS OGSÅ: Skriveblokade? Få 6 tips til at komme videre

FAQ BOKS

Hvad gør jeg, hvis mine tekster ikke er gode nok?

Hvis dine tekster ikke lever op til dine kvalitetskrav, kan du forsøge at gøre dem bedre ved at følge vores skrivetips. Alternativt kan du bruge en professionel tekstforfatter.

Hvordan skriver jeg bedre tekster?

Hvis du gerne vil skrive gode og fængende tekster, kan du med fordel følge disse fem råd: Kend din målgruppe, tal i øjenhøjde, gør teksten læsevenlig, skriv aktivt og tal direkte til din læser.

Kan alle skrive gode tekster?

Der er ikke alle, der har talent for skrivning, men hvis du har bare en snert af det, kan du med sikkerhed skrive bedre tekster, hvis du følger en række gode råd.

Mangler du en
tekstforfatter?

Få et uforpligtende tilbud W