Post thumbnail
Camilla Skøtt

Topic clusters: Strukturer indholdet på din hjemmeside og få et forspring på Google

Det er ingen hemmelighed, at langt de fleste virksomheder gerne vil findes i toppen af Googles søgeresultater. Der er mange måder at nå derop på, og en af dem er topic clusters.

Har du hørt om topic clusters – eller indholdsklynger som de også kaldes på dansk? Det er en overset strategi på det danske SEO-marked, men ikke desto mindre er der gode chancer for at kapre høje placeringer i kampen om de øverste pladser hos søgegiganten, hvis du anvender dem.

Men et topic cluster – hvad er det helt nøjagtig?

Kort fortalt er det en måde at organisere dit indhold på. Du strukturerer ganske enkelt opbygningen af din hjemmeside og samler alle dine tekster på en måde, så det bliver enkelt og overskueligt at navigere i. Forestil dig et mind map, hvor du har fokusordet i centrum og de relaterede emner rundt om; dit topic cluster er dit mind map.

Rent praktisk betyder det, at du skal lave mindre, afgrænsede indgange til dit indhold på hjemmesiden. Du starter på et overordnet niveau, og herfra skal det så være muligt at dykke ned i de respektive emner på flere og mere dybdegående niveauer alt efter, hvad der har interesse for den besøgende.

 

I videoen herunder kan du få et grundigt indblik i, hvordan du opretter et topic cluster i HubSpot. Bruger du ikke HubSpot, skal du ikke fortvivle – essensen er den samme i alle CMS-systemer.

 

Opbygning af topic clusters

Begrebet topic cluster dækker over en særlig organisering af indholdet på din hjemmeside, der består af tre byggesten; pillar pages, supporting pages og interne links.

Pillar pages er selve fundamentet i dit topic cluster. Det er emnets hovedside – det er her, den besøgende får overblik over, hvor meget forskelligt indhold du har vedrørende det respektive emne.

Supporting pages er – som navnet også antyder – de understøttende sider. Det er her, du udfolder dit emne med forskellige vinkler og går i dybden med både det ene og det andet. Det er helt essentielt, at indholdet på dine supporting pages har relation til din pillar page og søgeordene for det aktuelle tema.

Interne links – eller backlinks som de også kaldes – er den teknik, du bruger, når du skal forbinde dine supporting pages med din pillar page. Du linker ganske enkelt mellem de relaterede sider, så du igen og igen gør Google opmærksom på, at de eksisterer.

Hele idéen med at strukturere dit indhold på denne måde er, at der følger et godt overblik med i købet. Du sikrer ganske enkelt, at du får bredt emnet bredt og dybt nok ud – både for dine besøgende og for Googles skyld.

 

Hvor stor skal en indholdsklynge være?

Det er svært at sige noget specifikt om antallet af sider i et topic cluster, da det afhænger af temaets omfang og brugernes søgen herpå. 

Som tommelfingerregel siger vi dog, at en pillar page ikke bør have færre end fire supporting pages. Men dykker du ned i et stort emne med masser af muligheder for godt content, bør du gå efter 10-15 supporting pages per topic cluster.

Men husk – det er ikke antallet af sider, der er afgørende i sidste ende. Det er kvaliteten af det indhold, du producerer.

 

LÆS OGSÅ: Thought leadership – vil du være thought leader i din branche?

 

Hvordan hjælper topic clusters dig til en bedre placering?

Når du organiserer dit indhold og samler det i forskellige universer, hvor de enkelte emner behandles på en overskuelig måde, gør du det ikke bare lettere for dine brugere at finde rundt – du giver også Google noget at tygge på.

Hvor søgemaskinen tidligere fortolkede søgeord ét for ét, kan googlebotten i dag forstå forbindelsen mellem forskellige søgeord. Når du laver topic clusters flytter du fokus fra det enkelte søgeord til et overordnet tema, og dermed bliver det let for Google at se, hvilke emner du ved meget om og hvilke spørgsmål, du kan svare på.

Der er flere fordele ved at strukturere indholdet i topic clusters:

  • Du opbygger en stor autoritet inden for et givent område.
  • Du understøtter din hovedside og øger chancerne for en god placering på Google.
  • Du dækker et emneområde grundigt og opnår dermed en bred synlighed på søgemaskinerne.
  • Du gør det let for brugeren at navigere mellem relateret indhold.

Rent SEO-mæssigt er det sådan, at Google elsker indhold. Særligt indhold der svarer uddybende på de spørgsmål, brugerne har, og netop derfor bør topic clusters være et element i din SEO-strategi.

FAQ

Hvad er en pillar page?

En pillar page er fundamentet i dit topic cluster. Det er hovedsiden – det er her, du præsenterer dit emne og giver den besøgende overblik over dit indhold.

Hvad er et topic cluster?

Et topic cluster – eller en indholdsklynge – er en måde at organisere indholdet på din hjemmeside på. Du samler ganske enkelt dine tekster i forskellige kategorier, så det bliver let og overskueligt for brugeren (og Google) at finde rundt.

Hvad er supporting pages?

Supporting pages er de sider, hvor du uddyber temaet fra din pillar page med forskellige vinkler – det kan fx være dine blogindlæg.

Mangler du en
tekstforfatter?

Få et uforpligtende tilbud W