Post thumbnail
Camilla Skøtt

Har du styr på målgruppen for dine tekster, eller skyder du med spredehagl?

At kende målgruppen for dine tekster er noget af det vigtigste i kampen om at skabe godt indhold. Ved du ikke, hvem du skriver til, kan du ikke ramme dem med din kommunikation.

Inden du går i gang med at skrive, skal du vide, hvem du skriver til. Så enkelt kan det siges. Det gælder uanset, om du skriver kategoritekster, blogindlæg, produkttekster eller noget helt fjerde. Målgruppen er omdrejningspunket.

Hvorfor, tænker du måske – vil du dele din viden i et blogindlæg, handler det vel bare om at få ordene ned på papir (eller op på skærmen)? 

Så enkelt er det desværre ikke. Der er forskel på, om du skriver til en kvinde på 65, eller en ung mand på 25. Sproget skal tilpasses læseren, og budskabet skal udfoldes på en måde, der passer til målgruppen. Samtidig er det værd at huske, at læseren som regel er kommet (tilfældigt) ind på din hjemmeside, fordi de har fundet dig i en søgning på Google – og nettet er et hårdt og utaknemmeligt medie, når det kommer til kommunikation.

Brugerne er som regel utålmodige. De har travlt, og derfor skimmer de lynhurtigt dine tekster for at afkode, om du har det svar, de leder efter. Har du det, læser de så lidt som muligt for at få det, og vupti… er de væk, før du aner det.

Kend din målgruppe

Vil du fange din målgruppe, er det vigtigt, at du ved, hvem det er. Du skal kende gruppen og deres behov, vide hvordan de taler og skriver og levere lige præcis de tekster, de har brug for.

Spørgsmålet er naturligvis, hvordan du får defineret målgruppen for dine tekster.

Bruger du Google Analytics er du hjulpet godt på vej. Her kan du blandt andet se, hvor dine besøgende kommer fra, hvad de kigger på, hvilke interesser de har og ikke mindst deres køn og alder. Med den viden i baghånden kan du danne dig et overblik over både nuværende og potentielle kunder, og herefter kan du stille dig selv følgende spørgsmål:

  • Hvilke problemer/behov har mine (potentielle) kunder?
  • Hvilke spørgsmål har målgruppen brug for svar på?
  • Hvordan kan jeg tilføre målgruppen værdi?
  • Har jeg svaret på deres spørgsmål?

Samtidig er det en god idé at undersøge, hvilke ord din målgruppe bruger, når de leder efter de produkter eller ydelser, du sælger. Det er nemlig ikke sikkert, de bruger de samme ord, som du gør.

 

LÆS OGSÅ: Tone-of-voice: Giv dit brand en stærk stemme

 

Skriv til din målgruppe, men glem ikke Google…

Når du har defineret din målgruppe, kan du målrette indholdet og sprogbruget efter den. Men det kan være svært at skrive til “en gruppe,” og hvis du oplever det, kan du med fordel udarbejde en persona (eller flere). Her koger du din viden om målgruppen ned til én bestemt person – fx Birthe på 63 år der arbejder som diætist og interesserer sig for sund kost, motion og gode vaner for kvinder efter overgangsalderen – og så er det hende, du skriver teksterne til.

I hele tekstproduktionen er det dog vigtigt at huske, at målgruppen ikke er de eneste, der læser dine tekster. Google gør også, og søgemaskinen skal hjælpe dig med at vise dit indhold til relevante brugere. Derfor kommer du ikke udenom en søgeordsanalyse. Den skal hjælpe dig med at sikre, at du både svarer på de spørgsmål, målgruppen har og samtidig viser Google, at den aktuelle information kan findes på din hjemmeside.

Vil du have fuldstændig styr på den seomæssige del af dine tekster, kan vi anbefale dig at læse artiklen “Hvad definerer en god SEO-tekst,” hvor vi giver fire konkrete tips til at skrive søgemaskinevenlige tekster.

FAQ

Hvordan definerer jeg min målgruppe?

Google Analytics er et suverænt værktøj, når du skal definere din målgruppe.

Hvordan målretter jeg mine tekster mod min målgruppe?

Når du skal producere målrettet indhold, kan du med fordel spørge dig selv, hvilke problemstillinger dine (potentielle) kunder har – og ikke mindst hvordan du kan løse dem.

Kan jeg selv skrive tekst til min hjemmeside?

Hvis du er stærk til skriftlig kommunikation og forstår dig på søgeord og deres betydning for dit indhold, kan du selv skrive teksterne til din hjemmeside. Alternativt får du mere ud af at alliere dig med en professionel tekstforfatter.

Mangler du en
tekstforfatter?

Få et uforpligtende tilbud W