Webshop SEO for begyndere: Kom godt fra start med din webshop
SEO – eller søgemaskineoptimering som det også kaldes – er en kontinuerlig proces, hvor du hele tiden optimerer og justerer for at opnå en stærk placering i Googles søgefelt. Læs med, og få vores bedste råd til at optimere din webshop.
Ordet SEO er en forkortelse af det engelske begreb Search Engine Optimization, og grundlæggende beskriver det en optimeringsproces, der foregår både internt på din egen hjemmeside, men også eksternt.
I denne artikel tager vi et kig på nogle af de områder, hvor du som webshopejer og SEO-begynder selv kan gøre en forskel. Fyldestgørende og effektiv SEO kræver professionel assistance, men man skal starte et sted, og der er ingen grund til at betale andre for at gøre det arbejde, du selv kan klare.
Så… læs med, og få vores bedste tips til webshop SEO for begyndere.
Webshop SEO: Tjekliste for begyndere
Mulighederne med søgemaskineoptimering er uendelige, og det kan være svært at overskue, hvor man skal starte og slutte. Som webshopejer er der dog en række interne områder (også kaldet onpage SEO), hvor du med fordel kan sætte ind som det første – se dem neden for.
1) URL-adresse
URL’en er den adresse, du (eller dine kunder) skriver i browseren, når en bestemt side skal besøges. Den skal være ren og ikke indeholde tal eller tegn, og den skal være optimeret mod dit søgeord.
Kort og godt skal URL’en være letlæselig, og den skal tydeligt vise Google (og dine brugere), hvilket indhold siden kredser omkring.
Gå igennem alle sider såvel som blogindlæg, så du sikrer, at alle URL’er er tilrettet.
2) Title tags
Du har garanteret hørt om titel tags; “overskriften” eller titlen på din side. På billedet oven for er title tag “Guide: Sådan skriver du et godt blogindlæg – Wordpens ApS”. Hvis du ikke aktivt ændrer dit titel tag, vil systemet automatisk indsætte sidetitlen, men det er ikke altid den bedste løsning.
Sørg for, at dit titel tag kort og præcist fortæller, hvad brugeren kan finde ved at klikke på linket. Og vær samtidig opmærksom på, at der skal være god overensstemmelse mellem dit titel tag og det aktuelle indhold på siden – det er nemlig vigtigt for en god placering i Googles søgefelt.
I skrivende stund er titel tag begrænset til 580 px, men det ændrer sig fra tid til anden. Vi kan anbefale dig at bruge SEOmofo’s gratis SERP Snippet Otimization Tool, hvis du vil optimere dine titel tags.
3) Meta description
I forlængelse af titel tag kommer meta description (eller metabeskrivelse). Det er den tekst, der står lige under dit titel tag i Googles søgefelt.
Også her kan du med fordel optimere indholdet, så det tydeligt viser, hvad brugeren (og Google) finder på din side, hvis de klikker på linket. Vær opmærksom på at inkludere dit primære søgeord, og overvej, om du kan inkorporere en call to action – fx “… læs med her, og få svaret.” – det er en fin måde at anspore brugerne til at klikke sig ind på din hjemmeside.
Din meta description er for nuværende begrænset til 990 px, og også her kan du bruge SEOmofo’s optimeringsværktøj til at finde den helt rette længde.
Drømmer du om at få en skridt for skridt-guide til at komme i gang med søgemaskineoptimering på din webshop, kan vi anbefale dig at se denne video:
4) Header tags (H1, H2, H3)
Uanset om du skriver kategoritekster, produkttekster eller landingssidetekster, skal din tekst have overskrifter. Ikke bare én, men mange – og de skal optimeres. At inddele teksten hierarkisk med overskrifter er en enkel metode, der både skaber overblik for læseren, men som også gør det lettere for søgemaskinerne, når de crawler din side.
Det vigtigste i denne forbindelse er at huske, at H1 kun må bruges én gang, og her skal dit primære søgeord indgå. Derefter kan du bruge de andre H-tags efter forgodtbefindende. Har du relevante synonymer til dit primære søgeord, kan du med fordel forsøge at indarbejde dem i din afsnitsoverskrifter.
5) Alt-tekst på billeder
Når du uploader et billede på din webshop, kan du tilføje Image Alt Text, og det bør du altid gøre. Alt-teksten fortæller Google, hvad der er på billedet, og du kan med fordel få relevante søgeord med i teksten, så billedet bliver indekseret korrekt.
Er der eksempelvis tale om en rød sommerkjole med hvide prikker, kan du skrive netop det i tekstfeltet: “Rød sommerkjole med hvide prikker”. Samtidig kan du give billederne et ekstra plus, hvis du husker at navngive dem med øje for søgeoptimeringen – fx rød-kjole-med-hvide-prikker.jpg. Brug altid bindestreg i den forbindelse, ikke underscore.
Tilbage er der vist kun at sige god fornøjelse med SEO-indsatsen. Vil du have flere gode råd med på vejen, kan vi anbefale dig at læse denne artikel: Hvad definerer en god SEO-tekst?