Post thumbnail
Camilla Skøtt

5 trin til at skabe en persona, der kan skærpe din markedsføring

En persona er en detaljeret beskrivelse af din drømmekunde, og den kan være et godt udgangspunkt for din marketingstrategi. Læs med og se, hvordan du skaber din egen persona.

Læreren Sofie på 32 år med to børn, elbil og et lille hus. Eller IT-sælgeren Lars på 54 år med byhus, to biler og et sommerhus ved Vesterhavet. To bud på forskellige personaer der kunne være de optimale kunder for din virksomhed – eller for en anden. Spørgsmålet er, om du ved, hvem din ideelle kunde er?

Med en veldefineret persona dykker du ned i de karakteristika, der kendetegner din drømmekunde. Det gør det lettere at målrette din markedsføring og dine budskaber, og du slipper for at spilde tid, penge og ressourcer på at skyde med spredehagl.

Der findes et hav af modeller og skabeloner til at lave personas, som du kan følge rent layoutmæssigt. Ja, også indholdsmæssigt såmænd – men her vil vi også gerne byde ind. Som vi ser det, er der nemlig fem faktorer, du skal have med, når du udarbejder din persona.

 

Vi kan også anbefale dig at se denne video, som også har et godt bud på, hvordan du kan gribe din persona an:

 

 

Fem elementer der skal med i din persona

Din persona bør ikke laves ud fra din mavefornemmelse. Der skal research til, og den research består først og fremmest i at kigge på dine nuværende kunder. Hvem er de, og hvilke data har du på dem – og hvis du har mulighed for at interviewe nogle af dem, er det også en god idé.

Med udgangspunkt i de indsamlede informationer kan du opbygge din persona, og her bør du som minimum have følgende fem elementer med:

  • Personlige data
  • Arbejdsmæssig rolle
  • Behov
  • Udfordringer
  • Motivation

Det kan lyde lidt højtflyvende, så for at gøre det mere konkret har vi lavet et eksempel på Skolelæreren Sofie:

 

Personlige data

Alder: 32 år

Bopæl: Jylland

Civilstand: Gift og har to børn

Stilling: Skolelærer

 

Arbejdsmæssig rolle

Fungerer i det daglige som skolelærer på mellemtrinnet på den lokale skole.

Har desuden en ekstra funktion som skolens bibliotekar, hvor hun er ansvarlig for indkøb af nye bøger til udlån til skolens elever.

 

Behov

Vil gerne bruge mere tid på eleverne.

Vil gerne bruge mindre tid på research og indsnævre mulighederne hurtigere.

Vil gerne finde den laveste pris på de bedste bøger.

 

Udfordringer

Bruger for lang tid på at opdatere sig på nye bøger og viden på området.

Bruger for lang tid på at finde de bedste priser på de ønskede bøger.

 

Motivation

Bliver glad når der er god tid til at hjælpe og undervise eleverne.

Går ikke på kompromis med kvaliteten af skolens bøger.

Får et kick ud af at finde de laveste priser og de bedste bøger.

 

Tekstforfatter

 

Så snart du har udfyldt din personaskabelon, er du godt på vej til at lære din ideelle kunde at kende. Hvis du vil vække vedkommende til live, kan du beskrive personen i et sammenhængende tekststykke, hvor du fortæller en historie om din persona, der tager udgangspunkt i indholdet i din overordnede skabelon.

 

Brug din persona til at målrette din markedsføring

Med din persona på plads kan du lettere lægge en klar og tydelig markedsføringsstrategi, der rammer plet. Når du kender din optimale kunde (og dine fakta bygger på reelle undersøgelser), kan du tilpasse sproget i dit indhold, og du kan markedsføre både kampagner og indhold på de platforme, personaen er til stede på.

Kort sagt – med et godt kendskab til din målgruppe kan du tjene flere penge, fordi du ikke markedsfører dig overfor personer, der alligevel ikke handler hos dig. 

 

LÆS OGSÅ: Inbound marketing: Kom godt i gang – det betaler sig

FAQ BOKS

Hvad er en persona?

En persona er en beskrivelse af din optimale kunde. Beskrivelsen bygger på indsamlede data om din målgruppe og gerne interviews.

Hvad kan jeg bruge en persona til?

Med en persona får du tydeliggjort din optimale kunde. På den måde kan du målrette din markedsføring, fordi du kender målgruppens behov, adfærd og motivation.

Kan jeg selv udvikle en persona?

Ja, du kan sagtens selv udarbejde en persona til din virksomhed. Start med at læse vores guide, og søg yderligere information på nettet – det er enkelt og ligetil, når først du kommer i gang.

Mangler du en
tekstforfatter?

Få et uforpligtende tilbud W